Dersin Adı | Biyomalzeme |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BME 301 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, biyomalzemelerin tanıtımı ve özellikleri, malzeme bilimi ve mühendisliğin temel prensipleri, mühendislik malzemelerinin biyomedikal kullanım ve uygulamalarının değerlendirilmesi, ve biyolojik malzemelerin özelliklerinin araştırılmasıdır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Ders biyomalzemelerin yapısı ve özellikleri, uygulama alanları, işlenmesi, bozulması ve biyouuyumluluğunu kapsar. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Malzemeler ve Biyomedikal Uygulamalar | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 1) |
2 | Biyomalzemelerin Kimyasal Yapısı | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 2) |
3 | Biyomalzemelerin Fiziksel Özellikleri | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 3) |
4 | Biyomalzemelerin Mekanik Özellikleri | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 4) |
5 | Biyomalzemelerin Bozulması | JJ.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 5) |
6 | Biyomalzeme İşleme | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 6) |
7 | Biyomalzemelerin Yüzey Özellikleri | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 7) |
8 | Ara sınav | |
9 | Poteinlerin Biyomalzemelerle Etkileşimi | JJ.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 8) |
10 | Hücrelerin Biyomalzemelerle Etkileşimi | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 9) |
11 | Biyomalzemelerin İmplantasyonu ve Akut Yangı | JJ.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 10) |
12 | Yaraların İyileşmesi ve Biyomalzemelerin Varlığı | JJ.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 11) |
13 | Biyomalzemelere Bağışıklık Gösterimi | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 12) |
14 | Biyomalzemeler ve Biyou-uyumluluk | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). (Ch. 1)3,14 |
15 | Tekrar | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | J.S.Temenoff , A.G.Mikos , Biomaterials-The Intersection of Biology and Materials Science, First Edition (2008). |
Önerilen Okumalar/Materyaller | 1) Biomaterials Science, Third Edition: An Introduction to Materials in Medicine Buddy D. Ratner (Author), Allan S. Hoffman (Author), Frederick J. Schoen (Author), Jack E. Lemons. 2)Joon B. Park ve Roderic S. Lakes "Biomaterials : An Introduction." 2. Ed, Kluwer Academic, 1992. 3) Materials Science and Engineering, W.D. Callister, John Wiley and Sons Inc., 2007 4) Joon B. Park ve Joseph D. Bronzino "Biomaterials: Principles And Applications.", CRCPress,2003 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 20 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 15 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 24 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | |||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | |||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | |||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | |||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest